SHT Bunavi hap dyert për rreth 300 rekrutët e rinj
SHT Bunavi hap dyert për rreth 300 rekrutët e rinj
Hapet Kursi i Arsimimit të Përgjithshëm i kandidatëve për Oficer në AFA.

Më datën 25.01.2016 në ambjentet e Komandës së Doktrinës dhe Stërvitjes u zhvillua ceremonia e hapjes së Kursit të Arsimimit të Përgjithshëm të kandidatëve për Oficer. Në ceremoni ishin të pranishëm: Komandanti i KDS Gjeneral Brigade Dedë Prenga, Komandanti i AFA Kolonel Ruzhdi Kuçi, përfaqsues i CUBIC pranë Qëndrës së Simulimit zoti Dee Esplin, Zv/Komandanti i AFA Kolonel Beqir Tafili, shefi i Qendrës së Arsimimit dhe Stërvitjes në KDS Kolonel Edmond Braneshi, Departameti i Përgatitjes së Oficerit të Ri dhe instruktorët e komanduar, si dhe kursantët e Kursit të Arsimimit të Përgjithshëm.

 

Fjalën e hapjes në ceremoni e mbajti Komandanti i AFA Kolonel Ruzhdi Kuçi, i cili ju uroj mirëseardhjen dhe  vuri në dukje punën e bërë për përgatitjen e programit nga departamenti i  Përgatitjes së Oficerit të Ri.Ky kurs është hera e parë që implementohet në këtë formë dhe vjen menjëherë pas eksperiencës së marrë në kurset e mëparshme Black Eagle OO1 dhe Black Eagle OO2, si dhe duke patur parasysh eksperiencat më të mira të akademive të vendeve të NATO-s.

...”Ambicia jonë është që në përfundim të këtij kursi të kemi një lider me moral të lartë etiko-profesional, me karakter dhe të motivuar. Një lider ku të spikatë: mendimi kritik, puna në grup, aftësi të larta fiziko-luftarake, kompetenca profesionale, të jetë mjeshtër i njohjes dhe përdorimit të armës dhe terrenit”...

Në fjalën përshëndetëse Komandanti i KDS Gjeneral Brigade Dedë Prenga vuri në dukje se …“Akademia, trupa pedagogjike dhe instruktorët e përzgjedhur vijnë në këtë Kurs për të sjellë më të mirën pas eksperiencave të fituara në kurset e mëparshme. Programi është konceptuar dhe përfshin tre fusha kryesore: fushën e arsimimit të përgjithshëm ushtarak, fushën e edukimit dhe përgatitjes ushtarake si dhe përgatitjen fiziko – luftarake. Pas përfundimit të Kursit do të arrini me sukses në diplomimin Tuaj. Ju jeni të motivuar pasi më të mirët pas përfundimit të Kursit do të vijojnë studimet në Gardën Kombëtare të New Jersey-it. Megjithë vështirësitë që ka ky Kurs ju së bashku me ne, trupën pedagogjike dhe instruktorët do të përmbushim kërkesat dhe do të finalizoni me sukses diplomimin tuaj”...

Kursi i Arsimimit të Përgjithsëm është hapi i parë  në piramidën e arsimit ushtarak të Oficerit në Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë (FARSH). Kursi zgjat 24 javë. Është konceptuar të ndahet në tre faza, ku secila fazë ka një rol të rëndësishëm në zhvillimin e plotë Tuajin.Përveç stafit të Departamentit të Përgatitjes së Oficerit të Ri kursantët e rinj do të trajnohen nga pedagogë dhe instruktorë që kanë përfunduar studimet në akademitë homologe të vendeve të NATO-s. Gjithashtu instruktorët e kursit janë trajnuar dhe do të vijojnë të trajnohen nga instruktorë amerikane.

Në Kursin e Kursin të Arsimimit të Përgjithshëm të kandidatëve për Oficer që sapo ka startuar marrin pjesë 21 kursantë të përzedhur nga radhët e nënoficerëve dhe ushtarëve profesionist të FA, të cilët kanë përfunduar gjithashtu studimet universitare të nivelit të Parë Bachelor.

Kursi i Arsimimit të Përgjithshëm i kandidatëve për Oficerdo të përfundojë më 1 Korrik 2016.

Në AFA zhvillohet ceremonia e marrjes së detyrës së Komandantit të Akademisë.

5.01.2016. Në mjediset e Komandës së Doktrinës dhe Stërvitjes në prani të Shefit të Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura Gjeneralmajor Jeronim Bazo, Komandantit të KDS Gjeneral Brigade Dedë Prenga, personelit ushtarak e civil të Akademisë së Forcave të Armatosura u organizua ceremonia e marrjes së detyrës së Komandantit të Akademisë së Forcave të Armatosura Kolonel Ruzhdi Kuçi.

 

Gjeneral Brigade Dedë Prenga në fjalën e tij vuri në dukje punën dhe arritjet e suksesshme të Kolonel Ruzhdi Kuçit gjatë karrierrës së tij në veçanti në 2 vitet e fundit që drejtoi Komandën e Doktrinës dhe të Stërvitjes duke qënë Zv.komandant i saj dhe i uroj Kolonel Kuçit suksese në  detyrën e re.

Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të FA, Gjeneralmajor Jeronim Bazo uroi personelin e AFA për Vitin e Ri 2016 dhe duke i uruar Kolonel Ruzhdi Kuçit suksese në kryerjen e detyrës u shpreh se së bashku për vitin 2016  kemi shumë detyra përpara si Kursin e Titullimit Oficer që do të filloj së afërmi, si dhe kurset e tjera institucionalë. Uroj një vit të mbarë dhe suksese në kryerjen e detyrës së Komandantit të Akademisë së Forcave të Armatosura.

Kolonel Ruzhdi Kuçit në fjalën e tij falënderoi Ministren e Mbrojtjes, znj. Mimi Kodheli dhe Shefin e Shtabit të Përgjithshëm të FA, Gjeneralmajor Jeronim Bazo për vlerësimin e punës dhe besimin që treguan…jam i nderuar duke më caktuar të shërbej në këtë post të rëndësishëm. Së bashku me personelin e Akademisë do të përmbushim më së miri detyrat që kemi përpara gjatë vitit 2016 duke patur besimin e patundur që ashtu si edhe më parë nuk do të mungojë mbështetja e Ministres së Mbrojtjes dhe  Shefit të Shtabit të Përgjithshëm…


Kolonel Ruzhdi Kuçi vjen në detyrën e Komandantit të Akademisë së Forcave të Armatosura  pas një karriere të gjatë dhe  të suksesshme në FA.

DITË CERTIFIKIMI DHE BETIMI NË SHKOLLËN E TRUPËS

Në datën 18.12.2015  në Shkollën e Trupës u zhvillua ceremonia e çertifikimt dhe  betimit të rekrutëve të cilët përfunduan kursin e stërvitjes individuale bazë (SIB).

Në kursin e stërvitjes individuale bazë(SIB) u trajnuan dhe u certifikuan rreth 300 djem dhe vajza nga të gjitha trevat e Shqipërisë.

Në cermoninë e çertifikimit ishin të pranishëm Shefi i Shtabit të Përgjithshëm Gjeneral Major Jeronim Bazo, Komandanti i Komandës Doktrinës dhe Stërvitjes Gjeneral Brigade Dedë Prenga, Nënkryetari i Bashkisë Vlorë Ardian Musta, Drejtoresha e Drejtorisë Rajonale Vlorë, përfaqësues të tjerë të pushtetit lokal si dhe personeli i Shkollës së Trupës.  Fjalën përshëndetëse për efektivat dhe të ftuarit e mbajti Shefi i Shtabit  i Shkollës së Trupës Nënkolonel Vilson Bufazi. Në fjalimin e tij Nënkolonel  Bufazi theksoi rëndësinë e veçantë të kësaj dite e cila rreshton në rradhët e Forcave të Armatosura antërët më të rinj të saj, të cilët nëpërmjët shkollës së trupës dhe stafit të saj u shëndruan nga civilë në ushtarak dhe qytetar me uniformë. Ai gjithashtu ju drejtua rekrutëve duke cilësuar se kjo ishte prova e parë e jetës ushtarake të cilën  ata e kaluan me sukses duke nënvizuar se suksesi i kësaj prove hap siparin e sukseseve të metejshme në karrierën e saponisur. Nënkolonel Bufazi përshëndeti edhe familjarët e rekruteve duke nxjerrë në pah edukatën e tyre qytetare dhe patriotike  të për të cilën këto familjarë duhet të krenohen me bijtë dhe vajzat e tyre ashtu sikurse krenohen edhe të gjithë pjesëtarët e tjerë të FA-së, përfundoi fjalën e tij Nnënkolonel Bufazi.

Në vijim të ceremonisë, Shefi i  Shtabit të Përgjithshëm Gjeneral Major Jeronim BazoJu uroi suksese të mëtejëshme rekrutëve të sapo çertifikuar. Ai gjithashtu falënderoi për profesionalizmin dhe punën e bërë nga oficerët dhe nënoficerët e SHT-së të cilët i stërvitën këta rekrut.

Në fund të fjalimit të tij ai theksoi për rekrutët që përfunduan kursin se njohuritë e fituara këtu në Bunavi, rregullin, disiplinën, punën me teste dhe standarte duhet ti vënë në zbatim në repartet e Forcave të Armatosura ku ata shërbejnë.

Në përfundim të cermonisë për rekrutët  të cilët gjatë kursit janë dalluar për arritje të larta në disiplinë, në stërvitje si dhe në jetën e përditëshme në repart u ndanë çertifikata.

View the embedded image gallery online at:
http://www.tradoc.mil.al/index.php/en/#sigFreeId52b351b75f

Analiza e Punës 1-Vjeçare ne QDK

Periudha një vjeçare e Qendrës së Doktrinës dhe Kërkimit, si një institucion funksional kërkimor për doktrinat, kërkime themelore në fushën e sigurisë dhe mbrojtjes dhe si lider në fushën e standardizimit e mësimeve të nxjerra ka qenë e mbushur me mjaft aktivitete përgjatë 2015.

Në procesin e punës gjatë vitit 2015, QDK synoi të përmbushë sfidat më të dukshme në fushën e studimeve dhe kërkimeve të projekteve si ato të mjedisit strategjik të sigurisë, të zhvillimit dhe rishikimit të programeve kërkimore doktrinarë dhe përmirësimit tërësor të metodës dhe praktikës së punës në sektorët e standardizimit e mësimet e nxjerra, standardet dhe përhapjen e njohurive kërkimore në Forcat e Armatosura, duke realizuar kështu misionin e saj.

Në harkun kohor njëvjeçar të qendrës është krijuar besimi se perspektiva do të jetë më e mirë, me më shumë bashkëpunim brenda strukturave të mbrojtjes, e cila do të ndikojë në mënyrë të drejtë në rishikimin e doktrinave dhe manualeve, në rritjen e cilësisë së botimeve shkencore, në ratifikimin dhe implementimin e STANAG-ve më të domosdoshëm që i shërbejnë stërvitjes dhe modernizimit të ushtrisë, në mbështetjen e arsimimit, trajnimit të niveleve të ndryshme strukturore dhe të hierarkisë ushtarake duke integruar sigurinë dhe rezultatet e kërkimeve në procesin e kurrikulave dhe të mësimdhënies në institucionet përkatëse.

Në analizën e punës e drejtuar nga komandanti i QDK Kolonel Fadil Grosha, ku mori pjesë dhe Komandanti i KDS Gjeneralbrigade Dedë Prenga, ndryshe nga herët e tjera, u diskutua me një format të vecantë. Realizimi i objektivave, detyrave të departamentit, problematikat që kanë ekzistuar gjatë periudhës vjetore, me ndikim në ecurinë e realizimit të detyrave me argumentimet përkatëse, si dhe fokusi i punës për të ardhmen, zunë vend në raportimet e secilit departament. Veprimtaria vjetore 2015, është bazuar në përmbushje të misionit që qendra ka, detyrimeve që burojnë nga dokumentet kryesore të planifikimit për vitin 2015, Direktivës së MM, Udhëzimeve të SHPFA, si dhe ato të komandantit të KDS. Objektivat kryersore të punës një vjecare të qendres kane qene të fokusuara në kryerjen estudimeve dhe kërkimeve shkencore, nëanalizastrategjike dhe hartimin ekoncepteve të reja në funksion të modernizimit të FA; në ndjekjen e ZhvillimittëDoktrinës së Përbashkët dhe Hierarkisë Doktrinare në FARSH;  në nxitjen e mendimit të përparuar ushtarak, të fokusuar në sfidat e transformimit të FA, nëpërmjet Revistës Ushtarake dhe botimeve të tjera me karakter ushtarak e shkencor; në përgatitjen e Planit tëSTANAG-ve për t’u ratifikuar dhe ndjekjen e procesit të implementimit të tyre në FARSHsi dhemenaxhimin e procesit tëMësimeve të Nxjerra.

QDK, nëpërmjet Departamentit për Kërkimet e Sigurisë dhe Mbrojtjes gjatë këtij viti është përqendruar në realizimin e detyrave kryesore të saj si studime strategjike, projekte studimore, analizat strategjike, zhvillim konceptesh etj. Objekt studimi kanë qenë çështjet e sigurisë dhe të mbrojtjes me formën e projekteve ndikuese për kushtet tona, sidomos në çështjet e ndryshimeve të shpejta të sigurisë brenda vendit, në rajonin e Ballkanit dhe më gjerë.  Për periudhën janar-dhjetor 2015, janë zhvilluar 7(shtatë) analiza strategjike, pesë raste studimore, tre raporte për lidershipin kryesor, tetë zhvillime konceptesh, 36 artikuj në gazetën Ushtria dhe 5 artikuj në revistën Ushtarake. Me anë të këtyre studimeve është synuar përmbushja e sfidave më të dukshme në fushën e studimeve dhe kërkimeve të projekteve si ato të mjedisit strategjik të sigurisë, të zhvillimit të koncepteve dhe të rasteve studimore konceptuale dhe përhapjen e njohurive kërkimore në Forcat e Armatosura. Ndër to mund të përmëndim: Projekti studimor “Fatkeqësitë Natyrore dhe impakti i tyre në Sigurinë Kombëtare”; Vizioni Strategjik. Temë studimore për llogari të Akademisë së Forcave të Armatosura, Projekti studimor “Vlerësimi strategjik i konfliktit në Ukrainë dhe mundësitë e transferimit të tij në rajonin e Ballkanit”, Prezantimi i projektit studimor “Radikalizmi fetar; shkaqet, dinamika dhe ndikimi i tij në rajonin e Ballkanit”, Tema studimore dhe analitike “Anët e forta dhe të dobëta të ISIS dhe operacionet e informimit- Rasti i Shqipërisë”, Analiza strategjike me temë: “Aktivitetet dhe operacionet ushtarake të FA dhe mbrojtja e mjedisit”, Rast studimor “Konsolidimi i sistemit të komandim kontrollit si parim unik”, Është zhvilluar dhe prezantuar koncepti me temë “Vendi dhe roli i Qendrës së Bashkuar Operacionale në kuadër të komandim kontrollit në FA”, Rast Studimor: Sistemi i ri i gatishmërisë luftarake në FA në përputhje me sistemet e NATO-s, Është zhvilluar koncepti me temë: “Roli i ri i FA-së në kuadër të sigurisë së brendshme”, etj.

Mbështetur në misionin e përcaktuar, në të cilin zhvillimi i Doktrinës Ushtarake të FARSH dhe procesi i publikimeve janë parësorë, puna është orientuar në marrjen e masave të nevojshme dhe vendosjen e një bashkëpunimi të frytshëm me të gjitha strukturat brenda FA. Në këtë kuadër, për rritjen e efektivitetit dhe përmirësimin e sistemit aktual të zhvillimit të kësaj doktrine, por edhe të harmonizimit vertikal e horizontal të dokumenteve doktrinare, rritjes së cilësisë dhe gjithëpërfshirjes së të gjitha hallkave, QDK ka punuar për rishikimin e arkitekturës dhe hierarkinë e doktrinave dhe manualeve në FARSH, si edhe për politikat përkatëse në zhvillimin e tyre. Gjithashtu, për zbatimin e detyrimeve që rrjedhin nga udhëzimi i SHSHPFA për “Vlerësimin e sistemit aktual të doktrinave, manualeve, rregulloreve dhe publikimeve në administrim të strukturave të FA-ve”, QDK ka ndjekur dhe evidentuar ecurinë e hartimit dhe implementimit të Doktrinës së Përbashkët, atyre të forcave, manualeve e rregulloreve të përbashkëta, duke bashkëpunuar e koordinuar ngushtësisht me të gjithë strukturat e FA-ve, me qëllim përpunimin, sistemimin, seleksionimin dhe analizimin e të gjitha materialeve, informacioneve, sugjerimeve, rekomandimeve për procesin e publikimit të materialeve doktrinare, etj. Janë zbatuar në vijimësi dhe procedurat për rishikimin periodik të çdo publikimi doktrinar, në përputhje me politikat e publikimeve në NATO dhe me STANAG-ët e ratifikuar. Në këtë aspekt, është përkthyer dhe punuar dokumenti AAP-47 “Allied Joint Doctrine Development” (Zhvillimi i Doktrinës së Përbashkët të Aleancës”), ku janë vërejtur risitë që ofrohen në drejtim të konsolidimit të mëtejshëm të procedurave në hartimin, zhvillimin dhe publikimin e dokumenteve doktrinare në Forcat e Armatosura; në përcaktimin e saktë të arkitekturës dhe hierarkisë së dokumenteve doktrinare, në përputhje me dokumentet e përditësuara të NATO-s, por edhe procedurat formale që ndiqen në përmirësimin e procesit të zhvillimit të Doktrinës së Përbashkët dhe standardizimin e këtij procesi. Si strukturë përgjegjëse për botimin e materialeve dhe dokumenteve të tjera gjithëpërfshirëse, që ndikojnë në veprimtarinë e FA, QDK është angazhuar dhe për Konferencën e SAR dhe Konferencën e Arsimimit Ushtarak në FA, të zhvilluar gjatë vitit 2015, nëpërmjet korrektimit, redaktimit, faqosjes e deri në botimin e librave përkatës. QDK ka punuar vazhdimisht për rritjen e cilësisë së brendisë së RU, rolit dhe rritjes së interesit për të në audiencën ushtarake brenda FA, për ta bërë atë sa më atraktive jo vetëm në rrethet akademike, por edhe më gjerë

Në bazë të Planit Vjetor të ratifikimit të STANAG/AP për vitin 2015, janë miratuar/ratifikuar nga Bordi i Standardizimit 32 (tridhjetë e dy) STANAG/AP (duke e çuar në 257 numrin e STANAG/AP të ratifikuar deri tani në FA), për të cilët u përgatitën Raportet Analitike, si dhe është bërë oponencë e dhënë ekspertizë për çdo STANAG/AP nga personeli sektorit të Standardizimit, si dhe është përgatitur praktika për tu ratifikuar/miratuar në mbledhjet e radhës të BS, në muajin dhjetor po të këtij viti edhe për 15 (pesëmbëdhjetë) STANAG/AP të tjerë. Synimi në këtë drejtim, ka qenë përmbushja me sukses e sfidave në fushën e standardizimit e Mësimeve të Nxjerra, jo vetëm për ratifikimin e STANAG/AP–ve dhe zhvillimin e procesit të analizës për evidentimin e MN nga operacionet e aktivitetet kryesore stërvitore, por veçanërisht për koordinimin dhe bashkërendimin e punës me drejtoritë në SHP/MM dhe Komandat Kryesore për implementimin dhe zbatimin e STANAG/AP-ve dhe të Mësimeve të Nxjerra në strukturat e FA. Në kuadër të transformimit, modernizimit dhe trajnimit të FA-së, Mësimet e Nxjerra kanë qenë një tjetër prioritet i QDK. Fokusi kryesor i sistemit të MN kanë qenë misionet dhe operacionet e njësive të FA-së, brenda dhe jashtë vendit, stërvitjet dhe aktivitetet stërvitore e trajnuese apo vlerësuese të tyre. Gjatë këtij viti nga Sektori i Mësimeve të Nxjerra Janë zhvilluar 4 ( katër ) Raporte Analize, për stërvitjen e F.Tokësore “Fekeni-2015”,  “Operacioni KFOR 2014-2015”,“Operacionet e E.Civile të F.Ajrore”, si dhe studimi i Raportit të ardhur nga Qendra e Bashkuar e Analizës dhe Mësimeve të Nxjerra (JALLC) “Për mbështetjen e personelit të dislokuar në operacion”. Në këto raporte të analizave janë evidentuar 17 (shtatëmbëdhjetë) Mësime të Identifikuara, (duke e çuar në 105 numrin e MI deri tani në FA) të cilat janë dërguar në SHP për vazhdimin e procedurave të mëtejshme për kthimin e tyre në Mësime të Nxjerra. Aplikimi i Mësimeve të Nxjerra ka sjellë përmirësime në programet e trajnimit e stërvitjes së kontingjenteve për kryerjen e Operacioneve të Mbështetjes së Paqes jashtë vendit, në operacionet humanitare në ndihmë të popullsisë në Emergjencat Civile brenda vendit, në procesin e edukimit e arsimimit, në përgatitjen e kurrikulave e programeve mësimore, procesit të mësimdhënies e të vlerësimit, si dhe në përzgjedhjen e trupës mësimore në institucionet arsimore të KDS-së.

Edhe për 2016, QDK do të vazhdojë punën në drejtim të punës për hartimin e projekteve studimore në fushën e sigurisë dhe të mbrojtjes, të analizave strategjike dhe të rasteve studimore për zhvillimin e koncepteve; për menaxhimin e funksionimin e sistemit të MN dhe procesit të Standardizimit në FA, harmonizimin e procesit të standardizimit me procesin e planifikimit të mbrojtjes, si dhe për mbështetjen e aktivitetit të FA me publikime të nivelit strategjik, operacional e taktik, rregullore e SOP, në përputhje me dokumentet respektive të NATO-s. 

Në Akademinë e Forcave të Armatosura u zhvillua analiza vjetore për vitin 2015

Më datën 14.12.2015 në Akademinë e Forcave të Armatosura u zhvillua analiza vjetore për vitin 2015. Në analizë ishte i pranishëm edhe Komandanti i KDS Gjeneral Brigade Dedë Prenga, Zv.Komandanti i KDS Kolonel Ruzhdi Kuçi, Zv/Komandanti i AFA Kolonel Beqir Tafili, shefat e Departamenteve të Fakultetit të Sigurisë dhe Mbrojtjes, shefat e degëve në Shtabin e KDS, përfaqsues nga QGJH si dhe shefat e degëve dhe seksioneve në AFA.

Aktiviteti vjetor i Akademisë për vitin 2015 u prezantua nëpërmjet një brifingu. AFA ka vijuar punën për vitin 2015 duke patur parasysh Direktivën e Ministrit të Mbrojtjes për vitin 2015, Udhëzimet e Shefit të Shtabit të Përgjithsëm të FA, Konceptin e Ri të Arsimimit Ushtarak Profesional në FA, në qëndër të punës së Akademisë në gjashtëmujorin e parë ka qenë transformimi thellësisht i procesit mësimor në interes të edukimit profesional të oficerëve të FA-së, ripozicionimi i drejtë si pjesë përbërëse dhe e pandarë e konceptit të Arsimimit Profesional Ushtarak duke rishikuar, ndërtuar e aplikuar modelet e programet më të përparuara e bashkëkohore të akademive të vendeve të NATO-s si dhe duke implementuar drejt metodat bashkëkohore të mësimdhënies, të të mësuarit dhe të vlerësimit të kursantëve, përgatitjen e një pakete të plotë (libër kursi) si udhërrëfyes kryesor për pedagogët, kursantët dhe ushtarakë të tjerë të interesuar. Detyrë prioritare e Akademisë ishte rishikimi e përmirësimi tërësor i të gjithë programeve të kurseve institucionale që zhvillohen në Akademi. Paraprakisht u studjuan eksperiencat e Konsorciumit të Akademive të Mbrojtjes të vendeve të NATO-s dhe të PfP si: Akademia Ushtarake Mbretërore Sandhurst e Britanisë së Madhe,  Kolegji i Komandës dhe Shtabit të SHBA, Kolegji i vendeve Baltike etj. Procesi ju nënshtrua një seri diskutimesh, konsultash me përfshirjeje të aktorëve kryesorë dhe të interesuar në KDS, Komandat e Forcave, Shtabin e Përgjithshëm  të FA edhe kompania amerikane CUBIC.  Kurrikulat ju nënshtruan një procesi rishikimi të plotë ku në funksion të objektivave të secilit kurs u përcaktuan modulet dhe lëndët respektive. U rikonceptua metoda e vlerësimit të kursantëve, ka ndryshuar gjithashtu edhe koncepti i metodës së mësimdhënies, ku tashmë studentët do të jetë më aktiv gjatë zhvillimit të procesit mësimor. Në përfundim të procesit  u përgatit paketa e plotë për çdo kurs institucional që zhvillohet në AFA, e cila përfshin  programet mësimore të kurseve, objektivat, kurrikulat, materialet mbështetëse, mënyrën e vlerësimit të studenteve dhe të pedagogëve, si dhe çdo aspekt tjetër mbështetës dhe plotësues të kursit.

Në gjashtëmujorin e dytë detyrë prioritare e Akademisë ishte implementimi i programeve në kurset institucionalë.

Gjatë vitit që sapo lëmë pas në Akademinë e Forcave të Armatosura janë arsimuar dhe kualifikuar në kurse institucionalë KTO, KTHOSH, KKSHP, KLO dhe KLSM gjithsej 134 ushtarakë e civilë.

Në Qendrën e Gjuhëve të Huaja kanë ndjekur kurset e gjuhës gjithsej 253 ushtarakë dhe civilë të FA, përkatësisht në gjuhën angleze në tre nivelet,  pjesëmarës të planifikuar për të marrë pjesë në misione jashtë vendit, si dhe kurset e gjuhës intesive në gjuhët: turke, italiane, gjermane, greke si dhe gjuhën frënge. Në Qendrën e Gjuhëve të Huaja gjatë vitit 2015 kanë kaluar në testim në gjuhët e huaja të sipërcituara, gjithsej 3759 vetë.

Akademia e Forcave të Armatosura si i vetmi Institucion i Arsimit të Lartë Ushtarak ka vijuar  bashkëpunimin me MAS dhe agjencitë e saj vartëse, Agjencinë Publike të Akreditimit të Arsimit të Lartë (APAAL) si dhe Agjencinë Kombëtare të Provimeve (AKP) në bazë të detyrimeve që rrjedhin nga LAL, duke marrë pjesë në takimet e diskutime të orgnizuara nga MAS. Kështu mund të veçojmë pjesëmarrje në takimin e organizuar mbi dhënien e propozimeve/sugjerimeve për projekt-ligjin mbi Arsimin e Lartë dhe Kërkimin Shkencor; pjesëmarrje në seminarin e organizuar nga MAS dhe APAAL mbi metodologjinë e procesit të akreditimit të Institucioneve të Arsimit të Lartë (IAL) që do të përdoret nga kompania britanike (Quality Assurance Agency, QAA) e kontraktuar nga MAS, si dhe pjesëmarrje në takime të tjera pune.

Gjatë vitit 2015 nuk kanë munguar edhe angazhimet e pedagogëve në grupe pune dhe dhënia e kontributit të tyre konferenca të ndryshme shkencore sikonferenca shkencore e oprganizuar me rastin e 103 vjetorit të krijimit të FA: “Arsimimi dhe stërvitja në FA të RSH dhe sfidat e së ardhmes”,si dhe dhënia e mendimeve në aktivitete të tjera me karakter historik.

Në analizë u shpalosën edhe drejtimet kryesore të punës për vitin 2016. Kështu puna do të fokusohet në vijimin e procesit mësimor me kurset e hapura institucionalë, si dhe zhvillimin e Kursit të Titullimit Oficer që do të filloj në janar 2016 dhe do të jetë për herë të parë me program të plotë 24 javor. Drejtim tjetër i punës do të jetë thellimi i bashkëpunimit si edhe më parë me institucionet homologe të vendeve aleate si dhe me institucionet e Arsimit të Lartë brenda vendit.

Drejtuesit e Departamenteve në diskutimin e tyre prezantuan punën e bërë në departamente gjatë vitit 2015, punën kërkimore shkencore ku edhe përzgjedhja e temave studimore të kursantëve të bëhet në funksion në nevojave që kanë Forcat tona të Armatosura etj.

Në fjalën tij Komandanti i KDS Gjeneral Brigade Dedë Prenga vlerësoi punën dhe arritjet e Akademisë për vitin 2015, falenderoi gjithë personelin e AFA që me përkushtim e profesionalizëm në përballimin e ngakesave mësimore, vështirësive dhe të krijojnë kushte të përshtatshme për realizimin e kurseve institucionale, përpunimin e programeve dhe përgatitjen e materialeve mësimore. Në të ardhmen prioritet i punës do të mbetet Akademia e Forcave të Armatosura që është institucioni bazë për edukimin dhe trajnimin e Forcave të Armatosura. Në vitin që vjen kërkohet përkushtim për realizimin e detyrave që do të vijnë në funksion të përmbushjes së misionit të Akademisë duke përmbushur edhe detyrimet që rrjedhin nga zbatimi i Ligjit për Arsimin e Lartë.

 

 

Specialiste e bashkëpunimit civilo-ushtarak.

Majore Merita Alimuçaj